fbpx
  • tuinkruiden-kopen.jpg

citroenmelisse (Melissa officinalis)

citroenmelisse (Melissa-officinalis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats schaduw, half schaduw, zon
Standplaats schaduw, half schaduw, zon
Standplaats schaduw, half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: melisse, citroenkruid, palingkruid
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Plantenfamilie: Lamiaceae - lipbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Zuid-Europa
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: februari, maart, april, juni, juli, augustus, september
Beste oogsttijd: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bloemkleur: wit
Hoogte: 60-80 cm
Standplaats: schaduw, half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal, vochtig
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: Net voor de winter of net na de winter
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: bij visgerechten, fruitsalades of in verfrissende dranken
Plantdichtheid per m² in volle grond: 5

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Melissa officinalis noemt in het nederlands citroenmelisse. Deze aromatische, vaste plant wordt 60 tot 80 cm hoog en is goed winterhard. Citroenmelisse is een gemakkelijke plant, groeit het liefst op een licht vochtige bodem in halfschaduw maar doet het overal wel goed. Felle zon kan tot enig aromaverlies leiden. De plant bloeit van juli tot september met witte, onopvallende bloempjes. Melissa officinalis heeft een eirond, wat ruw aanvoelend blad dat gekneusd de geur van citroenen verspreidt. Het blad is frisgroen en krijgt een gelige tint als de plant te veel zon krijgt. Van dit kruid zijn blad en bloemen eetbaar, ze kunnen in verkoelende zomerdrankjes, in fruitsalade en bij visgerechten en er wordt citroenmelisselimonade van gemaakt. Melissa officinalis is een medicinale plant die goed past in een kruidenthee voor een rustgevende werking. Bijen houden van deze plant.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van citroenmelisse ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Melissa officinalis bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de citroenmelisse in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Melissa officinalis is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Melissa officinalis intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.